Blog

Könnyű, terhelhető, rozsdaálló


A beton és öntvény kombinációjából, illetve az acélbetonból készült hagyományos aknafedlapokat évtizedek óta használják ipari létesítményekben, kábelcsatornákhoz. A fedlapok élettartama hosszú, az ár/teljesítmény arány jó. Ezek a régebbi fedlapok azonban nem mozgathatók egyszerűen. A Fibrelite kiváló műszaki tulajdonságokkal rendelkező fedlap termékprogramja az ipari létesítmények építésekor vagy a mélyépítészetben felmerülő szinte valamennyi kihívásra megfelelő megoldást kínál: a standard méreteken kívül számos moduláris egyedi, sorba kapcsolható, nagyobb területet lefedő fedelet kínálunk.

Rendkívül könnyű – mind a szerelés, mind a kezelés során
A modern műanyag ipari fedőlapok üvegszál-erősítésű kompozitból készülnek, ezért könnyen kezelhetőek és mozgathatóak, karbantartást nem igényelnek. Az alkalmazott anyag további kedvező tulajdonsága, hogy nem korrodálódik, a belőle készült fedél kis súlyú. A fedelet egyetlen személy is mozgathatja, vagyis nem kell nehéz emelőszerkezetet igénybe venni.

Példa
Az 1 020 mm teljes szélességű fedél súlya is csak mintegy 53 kilogramm, miközben a terhelési osztálya E600 (60 t-ig terhelhető). Az innovatív kompozit anyagnak köszönhetően a fedél felnyitása nélkül távméréssel leolvasható az óra, műszer állása. Még gyakori felnyitás esetén sem jelentkeznek sérülések az anyagon. Ezzel kapcsolatban említhető az a praktikus megoldás, hogy a fedlapba egy kisebb belső fedlap is beépíthető, ezáltal az ellenőrzéskor nem szükséges az egész fedlapot felnyitni.

Terhelhető
A műanyag feldapok egyszerűen felszerelhetők, könnyen mozgathatóak, ezen kívül kiváló ellenállóképességükkel is kitűnnek: a szokványos fedlapokkal ellentétben 100%-ban rozsdaállók. Ezt az epoxid gyanta és az üvegszál kombinációja teszi lehetővé. A tömítésnek köszönhetően a fedlap alá nem szivárog be a csapadékvíz. A műanyag termékek antisztatikus hatásúak, lassítják az égést.

Ezzel kapcsolatban a vegyipar vagy a repülőterek üzemi területe az a terület, ahol a kompozit anyagnak az idő előrehaladtával sem csökkenő ellenállóképessége jelenti a termék különleges előnyét. Az ilyen területeken használt burkolólapokkal szemben gyakran megfogalmazott igény a járhatóság, a biztonság és a hosszú élettartam. E tekintetben meghatározó a csúszásmentesség.